Mikä on Elävä muisti?

Suomen audiovisuaalinen historia nettipalveluna

KAVIn Elävä muisti tuo Suomen audiovisuaalisen historian kaikkien saataville. Sen keskeisenä voimavarana ovat elokuva-arkiston sekä radio- ja televisioarkiston monipuoliset kokoelmat. Näkökulma Suomen historiaan avautuu kotimaisten dokumenttielokuvien, uutiskatsausten, mainosfilmien ja aikansa tuntoja välittävän fiktion kautta. Sivuston painopiste on suomalaisen elokuvan kultakaudesta 1960-luvulle.

SUOMI 100 -hankkeena toteutettu nettipalvelu avataan virallisesti 26.10.2017. Työmme KAVIssa on kuitenkin vasta alussa!  Elävän muistin sisältö täydentyy jatkuvasti, sekä suomen- että ruotsinkielisellä puolella. Niin ikään kouluille suunnattu vinkki-osio on tulossa.

Mitä Elävältä muistilta toivotaan? Millaisia ajatuksia ja omakohtaisia muistikuvia se herättää? Palautetta ja toiveita voi lähettää osoitteeseen elavamuisti@kavi.fi.

Materiaali

Elokuva-arkiston perustana ovat Suomi-Filmin ja Suomen Filmiteollisuuden elokuvat, Finlandia-katsaukset sekä Puolustusvoimain katsaukset. Finlandia-katsaukset ovat ehtymätön elävä lähde suomalaisen arjen ja juhlan hetkistä 1940-luvulta aina 1960-luvulle saakka. Nämä uutispotpurit ovat ajankuvia Suomesta jatkosodan ja jälleenrakentamisen kaudesta teollistuneeksi hyvinvointivaltioksi. Radio- ja televisioarkiston käytössä on kokoelma suurimpien itsenäisten tuotantoyhtiöiden ohjelmatuotantoa 1980-luvun puolivälistä tähän päivään.

Materiaaleja saa näyttää esimerkiksi koululuokissa ja jakaa somessa. Muuta käyttöä varten on pyydettävä lupa, lisätietoa elavamuisti@kavi.fi.

Tekijät

Projektiryhmä: Jorma Junttila, Sami Hantula, Petteri Kalliomäki, Ilkka Kippola, Tommi Partanen, Kirsi Raitaranta (projektin vetäjä), ohjausryhmänä toimivat Matti Lukkarila ja Mikko Kuutti. Toteutukseen ovat osallistuneet Mari Kiiski, Timo Kinnunen, Tapio Riihimäki, Pekka Tähtinen, Alex Day. Vuosikymmentekstit: Jari Hanski. Koulumateriaalit: Marjo Kovanen (Koulukino) ja Kirsi Raitaranta. Ruotsinkielisen sivuston käännös ja toteutus: Anni Lappalainen. Viestintäryhmä: Outi Heiskanen, Marjo Pipinen, Katri Tenhola. Nettijulkaisun suunnittelu: Zeeland Family / Karhu Helsinki. Helsinki.

Kiitokset

Erkka Blomberg, Jussi Brofeldt / Aho & Soldan, Jouko Castrén, Jörn Donner / FJ-Filmi Oy , Mikko Harjanne, Antti Hietasola / Sola Production, Pekka Hirvikallio, Hannu Karpo / Pallosalama Oy, Petri Kyttälä / Tuotantoyhtiö Legenda Oy, Merja Lampo / MTV Oy, Nina Mikkonen / Oy Timo T.A. Mikkonen Communications Inc.,Riitta Monto / TS Yhtymä Oy, Jorma Reinilä / Yellow Film & TV Oy, Heikki Takkinen/ Filminor Oy, Juha Torvinen, Lauri Tykkyläinen, Alpo Väkevä/ Työväenperinne ry.