Fandom och dess uppgång

Punk anlände till Finland i slutet av 1970-talet och första finländska musikstycket inom subkulturen punk var I Really Hate Ya från 1977 av musikgruppen Briard. Ett antal personer och grupper fick under punkens tid publicitet i Finland, grupper vars musikstil genomgick förändringar under årens gång, men populariteten höll sig. Till dessa grupper hör till exempel Eppu Normaali, Pelle Miljoona och Maukka Perusjätkä samt Sleepy Sleepers, som kallade sig för en punk-bänd men tog närmast i bruk stilens klichéer. Punk som stilart lever än idag och förde Finland till musiktävlingen Eurovision Song Contest.

Hanoi Rocks är den första finländska musikgruppen som slog internationellt igenom. Bandet hade sin mest framgångsrika period i början av 1980-talet, men har fortfarande flera fans till exempel i USA och Japan. Hanoi Rocks är ett glamrockband som haft stort inflytande på glam- och hårdrocken. Bandets ställde in sin verksamhet och den pågående turnén i USA 1985 då trummisen Razzle dog i en bilolycka med Mötley Crües sångare Vince Neil. Hanoi Rocks återupplivades i början av 2000-talet, men var inte lika populär som tidigare i sin karriär. 

I april 1984 utkom albumet Nimeni on Dingo som toppade listorna till slutet av samma år. Dingo sålde en halv miljon album och skapade tonårshysteri bland publiken under sina mest framgångsrika år. I slutet av sin karriär hade bandet en ödesdiger och alltför kolossal stadionturné som gick på förlust. Dingo avslutade sin karriär hösten 1986 och har gjort tre comebacks sen dess.