Olympiska spelen

Finland var näst i tur efter Berlin att arrangera de olympiska spelen 1940, men planerna hindrades av världskrig, och den nya Olympiastadion i Helsingfors hotades att bli oanvänd. Efter kriget ordnades de första olympiska spelen i London 1948 och nästa gång, 1952, i Helsingfors. 

Olympiska spelen 1952 startade enorma byggarbeten. Stadion färdigställdes i tid, men de utländska deltagarna i OS var även i nöd av inkvartering. Således skapades Olympiabyn i Kottby som inhyste flera familjer efter också olympiaden. Även Otnäs nybyggda studentlägenheter togs i bruk inför spelen och inkvarterade i huvudsak deltagande idrottare och tränare från Sovjetunionen och dess allierade. Med de olympiska spelen anlände även Coca-Cola till Finland. 

Själva OS-spelen var en enda stor idrottsfestlighet. Finländarna blev överväldigade speciellt av löparna och förutom de egna landsmännen också av Emil Zatopek, ”Satu-Pekka”, som segrade både i 5 000 och 10 000 meter samt i maraton. Totalt deltog 4 925 idrottare varav 518 var kvinnor. Idrottarna representerade totalt 69 olika länder.