Uppsving

Under hösten 1980 tvingades den långvariga presidenten Urho Kekkonen avträda sin post i följd av sjukdom. Den nya presidenten blev socialdemokraternas Mauno Koivisto, som inledde en tid av parlamentarism och styrde Finland från vänskaps- och biståndspakten till Europeiska unionen. Efter Koivistos period som statsminister valdes socialdemokraternas Kalevi Sorsa och samlingspartiets Harri Holkeri till posten. 

1980-talet var ett årtionde av ekonomiskt uppsving. Bland andra gav tillväxten publicitet till så kallade “yuppien”, som levde lyxigt och vars livsstil innehöll dyra bilar, Nokias mobiltelefoner av tegelstensstorlek och ett hetsigt liv. 

Tiden var vintersportens storhetstid när Finland erhöll flera guldmedaljer både från olympiska spel och världsmästerskap tack vare idrottare som backhopparen Matti Nykänen och skidåkare som Marja-Liisa Hämäläinen (Kirvesniemi) och Marjo Matikainen. Inom motorsport blev Keijo Rosberg de nordiska ländernas första världsmästare i F1. 

Litteraturens Finlandiapris utdelades för första gången 1984 och gavs till Erno Paasilinna för hans roman Yksinäisyys ja uhma. Från och med 1989 utdelades även Fack-Finlandia-priset, och den första gick till Erik Tawastjerna och hans biografsvit om Jean Sibelius. Inom teater uppmärksammades särskilt Jouko Turkka och hans elever: Turkka var Teaterhögskolans professor i skådespelarkonst från 1981-1988 och även skolans rektor från 1982-1985. Hans expressiva teater fick delade åsikter och inte minst den omskrivna pjäsen Guds teater (Jumalan teatteri), som framfördes av fyra av Turkkas elever på Uleåborgs teaterdagar 1987.

Vid mitten av årtiondet övergick Finland till en ny kulturperiod när de första kommersiella lokalradiorna inledde sin verksamhet. Redan i början av årtiondet hade ny ungdomskultur skapats i Lepakkogrottan, ett hus som ockuperades av ungdomar och föreningen för levande musik (ELMU) i augusti 1979. Huset hade tidigare fungerat som ett förråd och en plats för hemlösa alkoholister, “Liekkihotelli”, men förvandlades nu till ett alternativt kulturcentrum. Hanoi Rocks var populärt utomlands och Dingo inom Finland, och deras respektive musikkarriärer avslutades under 1980-talet.