Våra levande bilder

Den första filmvisningen i Finland arrangerades 1896. Den inhemska spelfilmsproduktionen inleddes år 1907 med komedin Lönnbrännare och den första långa dramainspelningen Sylvi hade sin premiär 1913. I historien av finländsk spelfilm formade åren 1907-16 den egentliga pionjärperioden. Under dessa år producerades 25 spelfilmer varav så gott som alla har förstörts.

1911 färdigställdes landets första resefilm, Finland, som riktades till Tysklands marknader. Filmen är den äldsta inspelad i Finland och har bevarats i sin helhet till senare generationer. I filmen framförs egenskaper om Finland som användes också i kommande reklamfilmer: det naturvackra landets soliga somrar, sjöar och forsar, slott, städer och moderna industriområden. Också den finska vintern presenteras med bilder av isbrytaren Sampo. Filmen Finland producerades inför den internationella resemässan i Berlin som en del av Finlands avdelning.

Regissör Teuvo Puros melodram Sylvi var i sin tur landets första hellånga spelfilm. Enligt informationen vi har idag är filmen Sylvi den enda finländska spelfilmen som bevarats från autonomins tid. Från de kvarvarande scenerna har man sammanställt en 27 minuter lång version med beskrivande mellantexter. Sylvi hade sin premiär i Viborg på teatern Maat ja kansat i februari 1913. Filmen annonserades som det första stora finländska konstverket under rörliga bildens tid.