Haku

Vinkit kouluille

Johdanto

KAVIn Elävä muisti tuo Suomen audiovisuaalisen historian kaikkien saataville. Sen keskeisenä voimavarana ovat elokuva-arkiston sekä radio- ja televisioarkiston monipuoliset kokoelmat.

Näkökulma Suomen historiaan avautuu kotimaisten dokumenttielokuvien, uutiskatsausten, mainosfilmien ja aikansa tuntoja välittävän fiktion kautta. Koulusivusto on Elävään muistiin perustuva kouluja varten kuratoitu kokonaisuus, jonka tarkoituksena on helpottaa Elävän muistin hyödyntämistä opetuksessa. Sivustolle on koottu esimerkkejä Elävän muistin arkistoaineistosta, niihin liittyviä esimerkkitehtäviä sekä aiheeseen ja aikakauteen liittyviä Koulukinon oppimateriaaleja. Sivustolta löytyy runsaasti materiaalia, ja sieltä voi poimia omaan opetukseen sopivia aineistoja ja elokuvakatkelmia.

Tutustu aineistoon vuoden 1918 -tapahtumista.

elokuva linkki

Audiovisuaaliset arkistoaineistot opetuksessa

Arkistoaineistot tarjoavat mielenkiintoisia kurkistuksia menneiden aikojen elämään. Arkistoaineistoja käytettäessä on tärkeää huomioida lähdekritiikki, eli taito arvioida lähteitä ja niiden kontekstia.


Tutustu esimerkiksi yllä olevan audiovisuaalisen aineiston taustoihin!
Onko kyseessä fiktiivinen vai dokumentaarinen aineisto, uutiskatsaus vai mainos? Miten aineiston laji vaikuttaa sen tutkimiseen tai vastaanottoon? Onko kyseessä katkelma pidemmästä teoksesta? (Tutustu myös alkuperäiseen teokseen, jos se on mahdollista.)

Selvitä, kuka elokuvan on tehnyt ja milloin se on tehty. Mitä aikaa se kuvaa, ja mistä lähtökohdista se on tehty. Kenen näkökulma elokuvassa on, ja miten se tuodaan esiin? Miten dokumentti/fiktio/mainos heijastaa omaa aikaansa, sen ideologiaa ja ylipäätään ajan henkeä. Hanki elokuvan aikakaudesta ja käsitellystä aiheesta lisää tietoa.

elokuva linkki

Miksi osa elokuvista on mykkiä? Ääni tuli elokuvaan 1920-luvun loppupuolelle, mutta Suomessa äänitekniikka saatiin toteutettua vasta vuonna 1931. Ensin ehti ensi-iltaan Suomi-Filmin tuottama Aatamin puvussa ja vähän Eevankin, mutta sen ääniraita sisältäsi ainoastaan tehosteita ja musiikkia, ja itse tarina kerrottiin edelleen väli...tekstein. Elokuva Sano se suomeksi on ensimmäinen suomalainen 100-prosenttinen äänielokuva, jossa "puhe kuului täysin selvänä, ja laulu ja musiikki sointuivat kauniimmin kuin konsanaan amerikkalaisessa tai saksalaisessa äänifilmissä". Taiteellisesti elokuvaa ei arvostettu, vaikkakin sen teknista toteutusta Movietone-järjestelmässä ihailtiinkin. Helsingin sanomat uskoi, että ohjaaja Yrjö Nyberg on halunnut osoittaa, että "äänielokuvaus nyt on meidänkin maassamme mahdollista".
Lue lisää


Amerikassa siirryttiin äänielokuvaan nopeammin kuin Euroopassa. Suomeen äänielokuva vakiintui vuosikymmenen vaihteessa, kun myös teattereihin saatiin äänitekniikka. Tätä ennen elokuvat säestettiin teatterissa livenä tai äänilevyltä.